Nattvarden, en av världens mest kända målningar

Posted by on apr 7, 2020 in Kända konstverk

Nattvarden, en av världens mest kända målningar

 

Många av världens mest uppskattade konstnärer har upprättat och skapat en hel del olika verk. Dock har alla deras verk inte kommit att bli lika välkända, i sin tur innebär detta att det finns en del verk som blivit betydligt mer omtalade. Ett av världens mest kända konstverk kallas för Nattvarden som är en muralmålning. Verket är skapat av Leonardo da Vinci. Detta konstverk skapades under flera år, ungefär mellan åren 1495 till 1498. Den målades i ett kloster i Milano som heter Santa Maria delle Grazie.

Nattvarden har ett motiv som många känner till, motivet föreställer Jesus och hans sista måltid så som den beskrivs i Johannesevangeliet.

Målartekniken som användes vid skapandet av Nattvarden

Nattvarden är en muralmålning som är skapad på torr puts, denna teknik brukar kallas för al secco. Detta möjliggjorde att Leonardo kunde arbeta med hela tavlan och kompositionen samtidigt, vilket i sin tur innebar att han inte behövde avsluta en del innan han kunde fortsätta på nästa. Leonardo valde även att experimentera och använda en ny teknik när han skapade konstverket, han valde att använda sig av ett slags oljetempera.

Dessvärre visade sig den nya tekniken att inte vara optimal och hållbar. I sin tur kom detta att innebära att målningen redan visade tecken på förfall under den tid som Leonardo levde. Dock valde man inte att rusta upp målningen förrän år 1999. Denna restaurering uppgick i väldigt höga kostnader och slutsumman hamnade på cirka 40 miljoner kronor.

Målningens komposition

Innan Leonardo påbörjade målningen av Nattvarden gjorde han ett antal skisser. Dessa skisser gjorde han inte på plats utan i Florens. Leonardo valde att återge lärjungarna i små grupper om tre personer i varje, istället för en och en på rad som tidigare annars varit vanligt i liknande målningar. Detta gjorde att målningen fick ett annat intryck, ett intryck av känslomässiga kontakter.

Nattvarden i andra sammanhang

Många personer besöker endast Milano för att få uppleva Nattvarden i verkligheten. Dock är det inte alla som har möjlighet att resa till Milano, vilket har kommit att innebära att den blivit replikerad många gånger, i många olika former. En del har exempelvis repliker av målningen hemma på väggen. I Sverige, närmare bestämt i Västerås, finns en replika gjord i pärlor av målningen. Detta är även världens största pärlplatta.

Nattvarden har kommit att bli omtalad i en del andra sammanhang. En del känner exempelvis igen den från Dan Browns roman Da Vinci-koden. I denna roman spelar målningen en viktig och central roll. En sak som hävdas i boken är att den ena lärjungen som sitter till vänster om Jesus inte alls är Johannes som man tidigare trott, utan Maria Magdalena. Detta var dock inte ett helt nytt påstående utan Brown fick inspiration från en annan bok från år 1997, The Templar Revelation.

Webly