Mona Lisa, ett världskänt porträtt

Posted by on mar 26, 2020 in Kända konstverk

Mona Lisa, ett världskänt porträtt

Mona Lisa är en av världens mest omtalade målningar och den uppskattas av människor runt om i hela världen. Trots att målningen anses vara en av världens största så är den inte fysiskt särskilt stor. Många brukar säga att det är en mästervek i miniformat. Tavlan är också en kulturikon då den har skymtats i ett flertal olika filmer. Den har även återskapats i flera olika former, bland annat i massproducerade souvenirer som köps av turister som besöker Paris.

Mona Lisa är ett verk som den omtalade konstnären Leonardo da Vinci skapat, den föreställer ett porträtt av Lisa Gheradini. En sak som bidragit till att tavlan blivit så pass omtalad är det hemlighetsfulla leendet som kvinnan på porträttet har.

Målningens utställningsplats

Målningen finns idag att beskåda i ett av Paris alla museum, i Louvren. Här har målningen funnits i många år tillbaka, dock har målningen varit med om en hel del händelser under sin livstid. År 1911 i augusti stals målningen från Louvren, förövaren kunde dock gripas kort därpå och redan i september fängslades förövaren.

Dock skulle man några år senare besluta att förflytta Mona Lisa från Louvren till ett slott. Anledningen till detta var att andra världskriget pågick under denna tid. Tavlan fick dock inte stanna i slottet under hela kriget utan den flyttades sedan till ett kloster och tillsist valde de att flytta tavlan till ett museum i Montauban. Efter krigets slut valde de sedan att återigen placera tavlan i Louvren.

Några år senare, år 1956, skadades målningen genom att en person kastade syra på den och några månader senare valde en person att kasta sten på tavlan. Efter ett tag valde man slutligen att placera tavlan bakom ett pansarglas, för att kunna skydda den så mycket som möjligt.

Målningens namn

Det som inte många känner till är att konstverket inte hade ett namn från början och namnet Mona Lisa är inget som Leonardo själv gav sin målning. Konstverket fick sitt namn Mona Lisa av en annan man, Giorgio Vasari. Han skrev en biografi över Leonardos liv och i denna bok kunde han identifiera kvinnan på bilden, som var modellen Lisa. Ordet Mona är en vanlig italiensk förkortning av ordet madonna och enkelt översatt betyder det damen Lisa.

Webly