Konsthistoriens berömdaste hår

Posted by on jul 4, 2023 in Kända konstverk

Konsthistoriens berömdaste hår

När du går på museum är det roligt att lägga märke till specifika detaljer i målningar och skulpturer. Särskilt håret säger mycket om tidens mode och hur konstnärer valde att avbilda sina subjekt. Julius Caesar ska till exempel ha haft komplex för sin tunnhårighet, men avbildades samtidigt realistiskt eftersom det var något som romarna uppskattade.

Om du själv känner att du skulle vilja få mer hår på huvudet eller förstärka kvaliteten på kalufsen går det att göra på en välrenommerad hårklinik. Du behöver knappast fråga dig Är detta bästa hårkliniken i Sverige? eftersom det är lätt att läsa om vad som erbjuds och vad nöjda kunder skriver. Är du tunnhårig brukar en hårtransplantation vara det bästa alternativet, men det går också att stimulera hårväxten med PRP-behandlingar.

Historiska hår

Vid nästa museibesök kan det vara extra kul att fokusera på de olika hårstilar som avbildas. Under renässansen blev det populärt att avbilda antikens personligheter och bibliska karaktärer med extremt vackra och välfriserade hårmanar. Leonardo da Vincis Johannes Döparen är ett klassiskt exempel, där varje vacker hårlock ligger perfekt placerad och är väldigt realistiskt avbildad.

Senare blev det populärt med mer intrikata och spektakulära frisyrer, vilket kulminerade med 1700-talets peruker och hårdekorationer. Marie Antoinette och hennes hovdamer kunde bära så stora håruppsättningar att de fick sova på specialställningar för att hålla allt på plats.

Webly