Vincent van Gogh, inspirerade till den moderna konststilen

Posted by on nov 4, 2020 in Kända konstnärer

Vincent van Gogh, inspirerade till den moderna konststilen

Vincent Willem van Gogh, också kallad Vincent van Gogh, är en konstnär som kommer från Nederländerna. Han är inte endast en konstnär utan han anses vara en av de mest inflytelserika personerna i den västerländska konstens historia. Han har skapat otroligt många konstverk och oljemålningar, många av dem föreställer landskap, stilleben och porträtt. Hans målningar har utstickande karaktärsdrag så som djärva och symboliska färger. De hade även ofta impulsiva och uttrycksfulla penseldrag. Alla dessa olika karaktärsdrag bidrog till skapandet och grundandet av den mer moderna konsten.

Vincent van Goghs biografi

Vincent van Gogh föddes den 30 mars år 1853 i Zundert. Trots att hans målningar och konstverk kommit att bli väldigt värdefulla levde inte Vincent van Gogh ett liv fyllt av rikedomar. Tvärtom, hans liv kantades av både fattigdom och mental sjukdom, vilket till slut ledde till att han begick självmord när han endast var 37 år gammal.

Under åren 1866 till 1868 gick Vincent i en skola i Tilburg, på denna skola fick han målarlektioner av en konstnär vid namn Constant Cornelius Huijsmans. Han arbetade som konsthandlare efter skoltiden, då han år 1869 anställdes av en fransk konstfirma. Det skulle dröja fram till år 1880 innan han bestämde sig för att fokusera på sin karriär som konstnär.

De sista åren i Vincents liv

År 1886 bestämde Vincent van Gogh sig för att flytta till Frankrike. Där bosatte han sig hemma hos sin bror, Theo. Det var även hemma hos brodern som han hade sin ateljé. Denna bostad låg uppe på Montmartre, som idag är känt som ett konstnärligt område i Paris. Han bodde hemma hos sin bror fram till år 1888 och under denna tiden lärde han känna många andra konstnärer. Han beslutade sig sedan för flytta till Arles som ligger i de södra delarna av Frankrike. Där bosatte han sig i en lägenhet i ett hus som kallades för det gula huset. Det var i denna lägenhet som han utvecklade sin personliga konstnärsstil som han sedan kom att bli känd för.

Under hans tid i Arles bjöd Vincent in en annan konstnärer som under två månader bodde och målade tillsammans med honom. Dock kom Vincent att drabbas av psykiska problem under denna tidsperiod som gjorde att han och den andre konstnärer hamnade i konflikter. Detta ledde tillslut att den andre konstnären valde att flytta ut från Vincents lägenhet.

Webly