
Den grafiska konsten har utvecklats ända sedan Gutenberg uppfann tryckpressen för 600 år sedan. Frågan har handlat om hur man kan göra för att producera en bild i många upplagor, gång på gång. Genom åren har många nya uppfinningar kommit till och idag har grafiska konstnärer många olika uttrycksmöjligheter.
Från Gutenberg till hyperrealism
Grafisk konst brukar förknippas med starka kontraster och linjer och det är inte särskilt konstigt med tanken på grafikens historia. I tryckkonstens begynnelse kunde man endast trycka med en eller ett fåtal färger på grund av teknikens begränsningar. Idag finns det högteknologiska tryckerier som kan producera tryck med extremt god färgåtergivning. Därför går det att trycka reproduktioner av kända målningar eller av naturalistiska scener med realistisk återgivning. Ibland kan trycket i det närmaste bli hyperrealistiskt och som exempel kan nämnas de botaniska trycken från Desenio som uppvisar detaljer från naturen som vi inte ens kan se med blotta ögat.
Grafikern som konstnär
Hyperrealismen har varit en av de stora konstgenrerna under de senaste årtiondena, men i tryckkonstens historia har konstnärer fått arbeta med andra metoder. Det finns mycket utrymme inom grafikens hantverk att arbeta på olika sätt där varje konstnär lämnar sitt eget avtryck. Det är inte endast valet av metod såsom etsning, träsnitt, litografi eller C-print som lämnar spår utan också hur grafikern behandlar sitt material. Hur mycket färg som stryks på plåtarna, vilket papper som används och med vilket tryck som plåtarna för över trycket till pappret har stor betydelse för det grafiska bladets uttryck.
Ett exempel på en konstnär som arbetade med grafikens särskilda uttrycksform är Axel Fridell som gjorde många torrnålsgravyrer. Det är en tryckteknik där man ristar sitt motiv i en kopparplåt och tack vare att färgen fångas upp av de taggiga kanterna innan tryckningen ger metoden karaktäristiskt luddiga och fina linjer vilket används som en del i det konstnärliga uttrycket.