Louvren, ett museum med en glaspyramid som entré

Posted by on dec 11, 2020 in Museum i världen

Louvren, ett museum med en glaspyramid som entré

Det finns många museum runt om i hela världen, en del är dock mer omtalade än andra. En del museum har kommit att bli kända på grund av dess utseende, och andra på grund av konstverken som finns inne i museet. Sen finns det de museum som är uppskattade både för utseendet och för innehållet, ett av dessa museum är Louvren som finns i Frankrike, närmre bestämt i Paris.

Museumet har kommit att bli känt under namnet Louvren men dess officiella namn är Grand Louvre. Det är det största nationalmuseet som finns i Frankrike. Louvren är även det museum, i hela världen, som har flest besökare om året. Museet i sig har blivit ett historiskt moment och många turister känner till det på grund av dess unika design. En del väljer dock att besöka museet på grund av att det innehåller många hyllade konstverk, bland annat Mona Lisa och Venus från Milo.

Historien bakom Louvren

Museet förvaltas idag av den franska staten, under organisationen Réunion des Musées Nationaux. Många brukar uttrycka det som att Louvren har något för alla och anledningen till detta är att museet både innehåller antik och modern konst.

Från början var dock inte tanken att byggnaden skulle vara ett museum, utan från början var det ett kungligt palats. Louvren byggdes till Filip den andre August, då han ville ha ett kungligt palats i de centrala delarna av Paris. Detta är anledningen till att Louvren ligger i ena änden av den välkända gatan Champs-Élysées.

I november år 1793 valde man dock att öppna upp delar av palatset som museum. Detta var under den franska revolutionen.

Louvren har blivit berömd för sin huvudentré, dock byggdes denna inte förrän år 1988. Huvudentrén är en glaspyramid som ligger i de centrala delarna av gårdsplanen framför palatset. År 2005 var det ett stort antal personer som besökte museet, hela 7,3 miljoner människor.

Webly