Michelangelo, en världskänd konstnär

Posted by on feb 28, 2020 in Kända konstnärer

Michelangelo, en världskänd konstnär

En av världens mest berömda konstnärer föddes i mars år 1475 i nuvarande Italien. Denna konstnären är Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, som under sin karriär kom att kallas för endast Michelangelo. Han var inte endast en konstnär utan han var även verksam inom andra arbetsområden, bland annat som arkitekt och målare. Inom konsten skapade han olika konstverk, exempelvis både målade och skulpterade han. Han var även en person som uppskattade poesi, vilket kom att innebära att han själv skapade just poesi.

Många personer väljer att kalla Michelangelo för konstnär men han själv föredrog att bli klassificerad som och kallas för skulptör.

Michelangelos biografi

Redan i relativt ung ålder upptäcktes Michelangelos talang för skulptur. Det skulle dock dröja ett tag innan han började att skapa sina första omtalade konstverk, dessa skapade han i Rom vid 24 års ålder. Här skapade han ett av sina kändaste verk som kom att kallas för Pietà, detta verk finns i Peterskyrkan. Efter ett tag valde Michelangelo att lämna Rom för att flytta tillbaka till Florens, där han tidigare varit bosatt. Här skapade han en stor staty i vit marmor som placerades på Piazza della Signora. Statyn står inte kvar på detta torg idag utan den har förflyttas på grund av sitt värde, istället har en kopia av statyn placerats här.

Efter några år, närmare bestämt år 1546, blev Michelangelo utnämnd till chefsarkitekt för Peterskyrkan i Rom. Här ansvarade han för en del olika projekt både inne i kyrkan och i området kring kyrkan. Idag har Peterskyrkan blivit väldigt omtyckt, främst på grund av Michelangelos verk, och flera turister från hela världen reser hit för att exempelvis beskåda hans målningar.

Webly